Wyjątkowa kuchnia włoska
Chcesz dobrze zjeść? Wśród wielu alternatyw, które oferuje kuchnia europejska na atencję zasługuje kuchnia włoska. Z jakiego powodu? Przede wszystkim z tego powodu, że włoska kuchnia to bogactwo aromatów, kolorów i spora dawka zdrowia.
Charakterystyczne włoskie potrawy
Polakom włoska kuchnia, kojarzy się prawie zawsze z pizzą i makaronem oraz czasem z owocami morza. Podczas gdy włoskie dania to również takie pyszności jak słodkie desery czy świeże warzywa.
Podstawowe jedzenie włoskie
Makarony są podstawą kuchni włoskiej. We Włoszech przyrządza się pasty w dziesiątkach rodzajów. Praktycznie trudno wyobrazić sobie produkty których nie można dołączyć do makaronu. Pasta czyli makarony Ryby, dodatki mięsne oraz rożnorodne warzywa, sprawiają, że pasty nie mogą się znudzić.
Kolejną typową potrawą jest pizza. Wbrew pozorom nie została ona wymyślona we Włoszech lecz z Grecji. Znana jest jednakże jako włoska potrawa. Dobrze przyrządzona pizza włoska powinna mieć cienkie ciasto oraz niezbyt duża ilość składników. Najpopularniejsza wersja pizzy to pizza z sosem pomidorowym i serem. Krucha pizza to uciecha dla podniebienia, ale niestety ogromna ilość kalorii. Nie jest to zatem danie dla tych, którzy chca być „fit”.
Włoskie potrawy to znacznie więcej niż jedynie pizza i makaron. To również canelloni, gnocchi, minestrone oraz szeroki wybór słodyczy – takich jak tiramisu czy panettone. Będąc w restauracji włoskiej nie można nie skosztować wina czy pysznych serów- ricotty, mascarpone lub grana padano.
Zobacz film